Kérdése van még a reklámadóval kapcsolatban? Felvetődő kétségeire most választ kaphat az erre a célra létrehozott reklamjog.hu weboldalon. A weboldal megálmodója dr. Hatházi Vera válaszol a kérdésekre az mmonline-nak adott interjúban. 

 

Nagy a bizonytalanság a reklámadó körül, számos kérdést tesznek fel az ügyfelek a témával kapcsolatban – mondta el az mmonline.hu-nak adott interjúban dr. Hatházi Vera, a reklamjog.hu oldalt megalkotó dr. Hatházi Vera Ügyvédi Iroda alapítója. A reklámjogra szakosodott iroda vezetője többek között beszél arról, hogy milyen problémával keresik meg őket leggyakrabban, illetve mi a helyzet a saját reklámokkal.

- Miért gondolták úgy, hogy van létjogosultsága egy olyan oldal elindításának, mint a reklámjog.hu?

- Több mint tíz éve foglalkozom reklámjoggal, számos reklámügynökség, illetve az ő megbízóik találhatók az ügyfeleink között. Azzal szembesültünk, hogy napi szinten visszatérő kérdésekkel találkozunk, ugyanazokat a felvetéseket fogalmazták meg a partnereink. Rá kellett ébrednünk, hogy ezeknek a dolgoknak sehol nem tudnak utánanézni, nincs egy adatbázis, könyv, gyűjtemény, ahonnan válaszokat kaphatnának. Sőt, nem csak nálunk ez a helyzet, de az egész Európai Unióban. Ez adta az ötletet, hogy készítsünk egy olyan felületet, ahol a leggyakoribb, illetve legaktuálisabb kérdésekre válaszokat találhatnak.

- Melyek voltak a leggyakrabban visszatérő kérdések?

- Az elmúlt időszakban a legtöbb kérdést az adatkezeléssel kapcsolatban teszik fel az ügyfeleink. Akár az új weboldalukra készülő ÁSZF, akár egy regisztrációval járó kampány, akár csak adatgyűjtés során számos tényezőt kell mérlegelni. Ráadásul ez a terület szorosan összefügg a fogyasztóvédelemmel, ami még bonyolultabbá teszi a kérdést.

- A reklámjog kapcsán az elmúlt hónapokban a legaktuálisabb téma itthon egyértelműen a reklámadó bevezetése. Hogyan viszonyulnak az új jogszabályhoz az érintettek?

- Napi szinten kapunk kérdéseket a reklámadóval kapcsolatban az ügyfeleinktől, amelyeket próbálunk sorban megválaszolni. Azonban a helyzet időnként nem egyértelmű, és nekünk is állásfoglalást kell kérnünk a Nemzetgazdasági Minisztériumtól illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. Eddig két kérdéskörben kaptunk választ, az egyik, hogy milyen esetekben minősül egy reklámügynökség a reklámadó szempontjából "reklám közzététel megrendelőjének", míg a másik, hogy az egyes weboldalak üzemeltetői minősülnek-e reklám közzétevőnek vagy azon szervezetek, akik kihelyezik a reklámokat az adott weboldalakra. Az látszik, hogy nagy a bizonytalanság a nyilatkoztatás kapcsán, rengeteg kérdést kaptunk erről is.

- Mi a helyzet a nagy FMCG cégek, vagy a kereskedők saját reklámjaival? Úgy tudom, ezen a területen is nagy a bizonytalanság, ráadásul éves szinten sokmilliárd forintot költenek el erre is a hazai vállalkozások.

- A reklámadóról szóló törvény szerinti, Magyarországon végzett reklámmegjelenések (például szabadtéri reklámhordozón, járművön, nyomtatott anyagon vagy az interneten közzétett reklámok) a reklámadó hatálya alá tartoznak abban az esetben is, ha ezek a reklámok a közzétevő saját reklámjának minősülnek. Vagyis ha valaki saját maga is gyártja le az adott reklámhordozót, akkor is fizetnie kell a reklámadót feltéve, hogy egy év alatt eléri az ötszázmillió forintos határt a reklám közzétételével kapcsolatban közvetlenül felmerült költség. Hadd említsek egy példát: ha egy cég konferenciát szervez és arra készít molinókat, plakátokat, stb., ezek költsége is beleszámít az adóba. De ugyanez a helyzet a nagy fesztiválokon a vállalati standokon megjelenő látványelemekkel, vagy éppen az áruházak eladótereiben végzett promócióval.

Érdekesség, hogy mivel a nyomott megoldásokra vonatkozik a jogszabály, a hímzéssel készült reklámtárgyak például elvileg nem tartoznak hatálya alá. Emellett a szóban elhangzó üzeneteket sem tekinti a törvény a reklámadó alá tartozónak, vagyis a telefonon keresztül történő telemarketing után nem kell fizetni.

Forrás: mmonline


Vissza

hírlevél

Név:*
E-mail cím:*
Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom: Igen

Partnereink

Kapcsolat

mail  marketing@marketing.hu

phone  +3630 297 2139, +3620 245 8796

place  1142 Budapest, Kassai utca 71.