Harmadik alkalommal vett részt a HungaroControl Madridban, a World ATM Congress szakmai kiállításon és konferencián, amely a világ egyik legrangosabb, évenként megrendezett légiközlekedési eseménye. A magyar légi navigációs szolgáltató minden idők egyik legsikeresebb rendezvényét tudhatja maga mögött. Az elmúlt egy év során megvalósított sikeres projektek megnövelték hírét a nemzetközi piacon, így rengetegen felkeresték a HungaroControl standját. A részletekről Hangyál Gyula ATM légiforgalmi igazgatót kérdeztük.

Harmadik alkalommal vett részt a HungaroControl Madridban, a World ATM Congress szakmai kiállításon és konferencián, amely a világ egyik legrangosabb, évenként megrendezett légiközlekedési eseménye. A magyar légi navigációs szolgáltató minden idők egyik legsikeresebb rendezvényét tudhatja maga mögött. Az elmúlt egy év során megvalósított sikeres projektek megnövelték hírét a nemzetközi piacon, így rengetegen felkeresték a HungaroControl standját. A részletekről Hangyál Gyula ATM légiforgalmi igazgatót kérdeztük, aki a vállalatot képviselő delegáció egyik vezetőjeként vett részt az eseményen.

2015031012038

- Mekkora ez a kiállítás és kik vesznek részt rajta?
A világ legnagyobb légiközlekedési expóján idén csaknem 7000 jelenlévőt, közel 200 kiállítót és több mint 300 konferencia küldöttet regisztráltak a szervezők, a Polgári Léginavigációs Szolgáltatók Szervezete (CANSO) és a Légiforgalmi Irányítók Szövetsége (Air Traffic Control Association, ATCA). A háromnapos rendezvény alatt összesen 199 cég standján a légiforgalmi iparág legújabb és leginnovatívabb megközelítéseivel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A nemzetközi közönség válogathatott a standok kínálatában, sok helyen találkozhattak például irányítótornyok szimulációival, más szimulátorokkal, valamint a hatékonyságot és a biztonságot növelő légiközlekedési megoldásokat megjelenítő vizualizált modellekkel.

- A HungaroControl mely termékei, projektjei iránt érdeklődtek a legtöbben?
A legnagyobb magyar szenzáció idén a Free Route Airspace koncepció tér- és időbeli korlátozás nélküli bevezetése volt, a legtöbb látogató ezzel kapcsolatban tette fel első kérdéseit a HungaroControl standjánál. A teljes légi útvonalhálózat eltörlése a kontinensen elsőként tette lehetővé a repülőgépek korlátozások nélküli, szabad légtérhasználatát egy ország légterében. Az idei kiállítás slágertémája pedig a Remote Tower technológia volt, amely az európai légiforgalmi szolgáltatások modernizálását sürgető SESAR kutatási tervezetben is egy kiemelt projekt. Mivel a magyar távoli toronyirányítás koncepciója egy európai fővárosra vonatkozik, nem egy kevésbé forgalmas, kieső repülőtérre, így rendkívül sokan érdeklődtek a magyar koncepció iránt. Szintén nagy figyelmet kapott a rangos szakmai díj, az IHS Jane’s ATC Awards négyes döntőjébe bekerült Koszovó-projektünk is, amivel a magyar szolgáltató Európában elsőként valósította meg a távoli ACC irányítást, de nagy volt az érdeklődés a repülőgépek folyamatos süllyedését lehetővé tévő, hazai fejlesztésű Merge Strip eljárás, valamint az irányítók és a pilóták közötti szöveges üzenetváltást biztosító CPDLC technológia iránt is. A kiállítótér külső oldalán elhelyezett TV készülékeken szinte szünet nélkül futottak a HungaroControl K + F és szimulációs központjának (Centre of Research, Development and Simulation, CRDS) termékeit, valamint a CPDLC, a MergeStrip és az rTWR technológiát bemutató reklámfilmek. A kiállítótér másik oldalán a rendkívül látványos három ívelt képernyő előtt folyamatosan kisebb tömegek verődtek össze, hiszen egymást váltották többek között a rTWR vonatkozású innovatív fejlesztések demonstrációi, illetve a Prezi.com-ban készült CPDLC prezentáció.

2015031012365

– Milyen részletek árulhatók el még a magyar Remote Tower koncepcióról?
Egyre több és egyre nagyobb az igény arra, hogy a hagyományos repülőtéri toronyirányítást egy olyan XXI. századi módszer váltsa fel, amely a jelenleginél is nagyobb biztonsággal, egy „virtuális” toronyból vezényli a fel- és leszálló repülőgépeket. A magyar koncepció megvalósításának alapja a jelenlegi irányítástechnikai rendszerek és munkaeljárások duplikálása, ami hosszú távon is képes biztosítani a biztonságos és megfelelő forgalmi kapacitású légiforgalmi irányító szolgáltatást. A korszerű rendszer kihasználja a legújabb technológiai fejlesztések adta lehetőségeket is, például video- és infravörös kamerákat alkalmaz a futópályák és guruló utak mellett, ami jól kiegészíti az eddig alkalmazott műszaki infrastruktúrát. A magyar távoli toronyirányítási megoldás a közepes és nagyobb forgalmú repülőterek irányítási feladatainak magas színvonalú és újszerű teljesítését teszi lehetővé, a tervek szerint a légforgalmi irányítók már 2017-ben ennek a rendszernek az alkalmazásával navigálhatják a Budapest Airport (BUD) le- és felszálló repülőgépforgalmát. Egyébként a madridi kiállítás előtt közvetlenül állapodtunk meg a svéd Indra NaviaAS-sel, amely cég a Fejlett Földfelszíni Mozgásokat Ellenőrző és Irányító Rendszert (Advanced Surface Movement Guidance and Control System, A-SMGCS) telepíti majd a magyar fővárosban. Az integrált kamerarendszert egy kanadai cég, a Searidge Technologies gyártja.

- Milyen kézzel fogható előnye van a madridi jelenlétnek?
Több konkrét együttműködési szerződés, szakmai egyezség született a kiállítás három napja alatt, hiszen a madridi jelenlét egy utazással lehetővé tett számos tárgyalást, amit jóval költségesebb utakkal és sokkal több idő alatt lehetett volna máskor megvalósítani. Stratégiai együttműködési megállapodást írtunk alá például az ISAVIA izlandi szolgáltatóval kutatási-fejlesztési tevékenységeink összehangolásáról, illetve egyeztettünk a szorosabb kooperációs lehetőségekről többek között az olasz, a finn a grúz, a skandináv és a szlovák léginavigációs szolgáltatóval is. Emellett külön megtiszteltetés számunkra, hogy a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) felkérte a HungaroControlt arra, hogy idén ősszel szervezzen meg Budapesten egy széles körű, nemzetközi légügyi szakmai konferenciát.

2015031012300

– Milyen műszaki érdekességekkel, látványosságokkal találkozhattak még a látogatók a standon?
A HungaroControl kiállította a Budapesti Műszaki Egyetemmel közösen kifejlesztett okos szemüvegét, a légiforgalmi irányítók munkájának megkönnyítését szolgáló „Air Field Glasses-t” is. Ez az eszköz képes szelektálni és megjeleníteni a léginavigációs adatrengeteget oly módon, hogy egy vadonatúj technológiai módszerrel nyomon követi az irányítók fej- és szemmozgását. Az első ránézésre nagyon egyszerűen kinéző eszköz több meglepetést is okozott a kiállításon, mert amikor a látogatók felvették, segítségével sok érdekes információ megelevenedett. A találmányból a CRDS a jövőben egy olyan önálló terméket akar fejleszteni, amely plusz információkat nyújt a toronyban szolgálatot teljesítő irányítók számára a forgalmi előtéren, illetve a torony környezetében mozgó járművekről. A másik műszaki érdekesség a HungaroControl standján a szintetikus megjelenítésű rTWR technológia volt, amely egy magyar szoftver-hardver fejlesztő cég, a 360systems Europe Kft. légi sportokra adaptált egyedi 3D szemüveg megoldása szintetikus látvány és valós/video kép ötvözésével. A fejmozgás-vezérelt 3D-s szemüvegen keresztül érzékelhető a repülőtérnek az a része, ahová a viselője néz, és minden olyan gépre vonatkozó repülési információ, amelyek éppen a látott területen tartózkodnak/mozognak. Láthatóvá válnak az ún. hot spot kamerák video képei is, és a valós képek kombinálhatók a számítógépes grafikával. Érdekesség, hogy az eszköz nehéz látási viszonyok esetén (szürkület, köd) is nagy segítséget adhat az irányítóknak, hiszen már akkor megjelennek a repülőgép azonosító adatai, amikor maga a gép még szabad szemmel nem látható.


Vissza

hírlevél

Név:*
E-mail cím:*
Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom: Igen

Partnereink

Kapcsolat

mail  marketing@marketing.hu

phone  +3630 297 2139, +3620 245 8796

place  1142 Budapest, Kassai utca 71.