Kell-e reklámadó-előleget fizetni októberben azoknak, akiknek a 2014-ben hatályos szabályok alapján nem volt kötelezettségük, és így bevallást sem kellett benyújtaniuk? Kit érint a törvény év közbeni módosítása?  Választ kaphatsz a kérdésekre az alábbi cikkből.

A reklámadóról szóló többször módosított 2014. évi XXII. törvény évközi változásával kapcsolatban gyakran merül fel a kérdés, hogy akinek a 2014-ben hatályos szabályok alapján nem volt kötelezettsége, és így bevallást sem kellett benyújtania, annak a módosult értékhatárokra tekintettel kell-e előleget fizetnie az idei évben. Tekintettel arra, hogy a jogszabály szerint – adminisztrációs egyszerűsítési szempontok miatt – nem kell bevallást benyújtania annak, akinek nincs fizetési kötelezettsége, ezt úgy kell tekinteni, mintha nullás adattartalmú bevallást nyújtott volna be – figyelmeztet, a Saldo adótanácsadó.

(Az Európai Bizottság vizsgálatának hatására év közben módosították a reklámadótörvényt, az új szabályok 2015. július 5-én léptek hatályba.)

Az új szabályok visszamenőleg is alkalmazhatóak a 2015. július 5-e előtti időszakra. Érdemes ezért cégre szabottan átgondolni és kiszámítani, melyik szabályrendszer a kedvezőbb, valamint a reklámtörvény változásait is figyelembe véve áttekinteni a különféle marketing- és reklámtevékenységeket érintő szerződéseket.

(Hogy mit kell tenni azoknak, akik most kerültek az adó hatálya alá, arról itt olvashat.)

Ezek alapján a nullás bevallásból kiindulva, valamint figyelembe véve, hogy a jogszabály módosítása sem ír elő bázismódosítási kötelezettséget, nem terheli előlegfizetési kötelezettség azokat, akik a korábbi szabályok szerint – kötelezettség hiányában – nem nyújtottak be bevallást 2014. évre.

Fentiekkel kapcsolatban fontos felhívni a figyelmet, hogy a lecsökkent értékhatárok miatt több vállalkozásnak keletkezhet adófizetési kötelezettsége az idei évben, és ha előleget nem is kell fizetniük a tavalyi adatok alapján, a december 20-i bevallási és feltöltési kötelezettség rájuk is vonatkozik.

Forrás


Vissza

hírlevél

Név:*
E-mail cím:*
Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom: Igen

Partnereink

Kapcsolat

mail  marketing@marketing.hu

phone  +3630 297 2139, +3620 245 8796

place  1142 Budapest, Kassai utca 71.