A III. Magyar Marketing Fesztiválról kérdeztük Miklovitz Norbertet, KKV-marketing szakértőt, az esemény főszervezőjét, aki úgy gondolja, hogy a Marketing Fesztivál egyik kiemelt céljaként meg kell mutatni, hogy két konkurens is tud együtt dolgozni sikeresen.

 

 • Ez már a harmadik Magyar Marketing Fesztivál. Hogyan szoktad bemutatni a rendezvényt, ha valahol prezentálod?
  Én azt szoktam mondani, hogy az egyik legnagyobb kkv-marketing rendezvény Magyarországon, bár ha figyelembe vesszük, hogy ez nem egy tanácsadó cégnek a saját rendezvénye, akkor szerintem a legnagyobb. Ugyanis a nagy kkv-konferenciák közül ez az egyetlen ismereteim szerint, ahol konkurensek egymás mellett tudnak előadni, kiállítani, beszélgetni egymással. A főszervező bár a Marketing112 és mi tanácsadók vagyunk, de saját konkurenseinket is meghívjuk előadni, kiállítani, mert a rendezvény sokkal magasabb szintű eszméket próbál terjeszteni – többek közt az együttműködést. A Marketing Fesztiválnak közel 100 partnere van, jó példát szeretnénk mutatni. Nem magunkat próbáljuk népszerűsíteni, hanem a legjobbakat a szakmából és a legjobb szolgáltatókat, szakembereket szeretnénk összehozni a legnyitottabb, leginkább fejlődni vágyó cégekkel, döntéshozókkal, marketinget hivatásuknak valló szakemberekkel.

 • Az elmúlt kettő fényében érdemes volt belevágni, mik a tapasztalatok, visszajelzések? Mi a véleményed a kkv-marketing piacról?
  A kkv-piac nagyon nehéz piac. Nagyon átívódik az ember személyisége a szolgáltatói körbe. Nagyon nagyfokú ego- és hatalomharcok folynak, amit remélem hamarosan már csak múltnak vehetünk. Meg kell mutatnunk (a Marketing Fesztiválnak is ez az egyik célja), hogy két konkurens is tud együtt dolgozni sikeresen, hiszen az ügyfél a mai világban úgy is fogja ismerni mind a kettőt. Amivel előnyre tehetünk szert az a személyiség, a beállítottság, az attitűd, innováció és a kemény munkával elért eredmények. Ez alapján választ egy ügyfél. A III. Magyar Marketing Fesztivál a legnagyobb Fesztivál lesz idén. 60%-al több jegyet adtunk el, 40 standos szakkiállítás – és szakvásár várja az érdeklődőket. Minden tekintetben fogunk tudni újat mutatni és mondani. Elvégre ez már a 3. konferencia, mi is tanulunk a hibáinkból. Nem volna igaz, ha azt mondanám a tavalyi látogatók 100%-a visszajön, mert ilyen nincs. Mindig van lemorzsolódás, de szerencsére nagyon sok tavalyi kiállító és vendég visszatér. Ez egy természetes folyamat, nekünk egy konkrét célközönségünk van: cégvezetők, tulajdonosok, marketing-döntéshozók. Nálunk nincs diákjegy, sem sajtójegy sem hivatalosan. A kereslet találkozik a kínálattal, ez a célunk. Ezt ígérjük a támogatóinknak. A kiállítóink ügyfelet gyűjteni jönnek a Fesztiválra és ezt meg is kapják.

 • Marketing112, Akadémia112, közel 3000 fős FB üzleti csoport, hamarosan az MMSZ-el közös kiadvány. Mik motiválnak a projektjeidben, ennél a rendezvénynél mi motivált?
  Engem mindig az motivál, hogy segítsek olyan cégeknek, akik még nincsenek olyan tudásszinten vagy nem bírnak olyan tapasztalattal, amivel a leghatékonyabban lehet ügyfeleket szerezni és megtartani. Szeretném, ha az eszközöket megtanulnák használni, hatékonyan kommunikálnának ügyfeleikkel és kihasználnák azt a sok-sok lehetőséget, ami rendelkezésre áll 2016-ban. Próbálok a magam módján az ellen harcolni, hogy ne lehessenek félrevezethetők, megtéveszthetőek a magyarországi kkv-vezetők és döntéshozók, mert sajnos, mint minden iparágban, ennek is megvan egy bizonyos kockázata. A MMSZ-el közös projektben is az motivál, hogy részese legyek egy olyan projektnek, ahol a magyarországi vállalkozók, vállalkozások marketing-tudatosságát nagyban növeljük. Referenciaértékű alapművel készülünk, ami alapjaiban fogja megváltoztatni a piacot.

 • Már a végén vagy a szervezésnek, hogyan jellemezhető a III. Fesztivál? Ez lesz a legnagyobb?
  Igen, most már kijelenthetem pár nappal a konferencia előtt. Ez lesz a legnagyobb. Közel 1000 ember, 40 stand (úgy hogy várólistánk van a kiállítani vágyóknak) és tartalmilag ez lesz a legteljesebb. 4 alkalommal lesz networking, irányított kapcsolatépítés, 15 előadás lesz és egész napos szakkiállítás- szakvásár. Idén kísérletezünk páros előadásokkal is, nagyon izgalmas lesz az egész nap. Nyugodtan kijelenthetem, hogy a III. Marketing Fesztivál, életem fő műve. Persze mindig tudunk hová fejlődni. 

 • A rendezvényen a trendeket mutatjátok be, nyilván mindent nem árulhatsz el, de mik lesznek a legjellemzőbb irányok 2016-ban?
  2016 a változás éve lesz. Annyi marketingtrendről lehet beszámolni, hogy a rendezvény résztvevői számára például készítettünk egy 40 oldalas tanulmányt a 2016-os év üzleti- és marketingtrendjeiről. Ezt azok kapják meg, akik a rendezvényre eljönnek. Nagyon sok változásra számítok és szinte minden népszerű marketing eszközben lesz valami újdonság. Teljes részletességbe menően több cikket is lehetne ezekről az újdonságokról írni, de éppen ez a célja a rendezvényünknek, hogy ezeket az újdonságokat bemutassa. Stratégiailag 2016-ban már hivatalosan is kimondhatjuk, hogy a digitális világ nagyban leelőzte a ATL médiát (pl. tv, rádió). A lehetőségek, a skálázás, a mérhetőség szinte végtelen tárházát nyújtja az internet a cégek számára. Tarol a közösségi média, kihagyhatatlan eleme bármilyen cég marketingjének...és hogy miért? A válasz a Z-generációban rejlik. Ők az a célközönség, akik a mai világban sokkal nagyobb vásárlőerővel rendelkeznek, mint régen a fiatalok. A mai fiatalok sokkal tudatosabbak, sokkal előbb érnek meg a komoly döntésekre, sokkal előbb számítanak potenciális vásárlóerőnek. Nem beszélve arról, hogy a szülők meggyőzésében is ma már sokkal nagyobb segítségünkre vannak.
  A kkv-marketing büdzsé tervezésekor kihagyhatatlan elem továbbra is az okostelefonokon való reklámozás bekalkulálása, hiszen az okostelefon tulajdonosok vásárlási szokásai is teljes mértékben megváltoztak. Ha jókor, jó helyen fogjuk meg az érdeklődő személyt a reklámunkkal, tehát stratégiai szempontból pillanatmarketinget (ezt jegyezzük meg ezt a szót) alkalmazunk, nagyban befolyásolhatjuk a mi termékünk iránti választás sikerességét.
  A harmadik fontos stratégiai irány véleményem szerint a transzparencia. Minél hitelesebb tudsz lenni, minél átláthatóbb, ellenőrizhetőbb a terméked, a tevékenységed, Te magad annál könnyebben fogsz boldogulni. A mai kor vásárlója már átlát a szitán, már gyanakvó és csak a kvalifikált terméket, minőséget, szolgáltatót akarja.

A többi marketingtrendet és azok javasolt alkalmazási módját a rendezvényen, január 28-án megvitatjuk.


Miklovitz Norbert


Vissza

hírlevél

Név:*
E-mail cím:*
Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom: Igen

Partnereink

Kapcsolat

mail  marketing@marketing.hu

phone  +3630 297 2139, +3620 245 8796

place  1142 Budapest, Kassai utca 71.