Pénzforgalom. Legyűrhetik a multik a hazai szolgáltatókat Magyarországon alig pár éve jelentek meg az első okostelefonra fejlesztett mobilvásárlási és mobilfizetésilehetőségek, ám a magyar lakosság továbbra sem használja ezeket – derül ki a FinTech Group és a GKI Digital decemberben végzett közös kutatásából.

 

A 2000 online vásárló megkérdezésével készült felmérés szerint a legrutinosabbnak és az újdonságok iránt fogékonyabbnak számító közönségnek is csupán alig 8 százaléka próbálta ki a bankok vagy a mobilszolgáltatók mobilfizetési alkalmazásait. Ráadásul – ami igencsak figyelemre méltó – a kipróbálók több mint 70 százaléka többet nem is használta a hazai mobilfizetési megoldásokat. 2014 óta tíz hazai fejlesztésű mobilfizetési alkalmazás érhető el Magyarországon, ám a legtöbbet letöltött iCsekk és Simple alkalmazásokat is az okostelefon-felhasználóknak csupán alig 4 százaléka próbálta ki.

Az online vásárlók körében a legismertebb mobilfizetési megoldás az OTP Bank által kiadott OTPay, valamint a Magyar Telekom MobilTárca alkalmazása. Ez annak is köszönhető, hogy e társaságok rendelkeznek Magyarországon a legnagyobb ügyfélbázissal és marketingköltéssel, így hatékonyabban tudják megismertetni szolgáltatásaikat. A mobilfizetési alkalmazást kipróbálók száma alapján a felmérés szerint az OTPay, az iCsekk és a MobilTárca vezet. A kutatás szerint a hazai alkalmazások könnyen veszélybe kerülhetnek az Apple, a Google vagy a Samsung mobilfizetési megoldásainak magyarországi megjelenésével: válaszaik alapján az online vásárlók ugyanis leginkább ezektől a társaságoktól várják a mobilfizetési megoldást.Hasonló letöltési számokat értek el a legsikeresebb hazai webshopok mobilvásárlási alkalmazásai is.


A legtöbbet letöltött mobilvásárlási alkalmazás a Tesco Bevásárlás app, amelyet eddig hozzávetőlegesen 100-200 ezren töltöttek le. A hazai kereskedők mobilvásárlási alkalmazásainak letöltési számait viszont messze meghaladják a használt árucikkek magánszemélyek közötti kereskedelmét támogató appok, mint például a Jófogás vagy a Vatera alkalmazásai. Az előbbit már több mint 500 ezren töltötték le Magyarországon.

Forrás: Világgazdaság


Vissza

hírlevél

Név:*
E-mail cím:*
Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom: Igen

Partnereink

Kapcsolat

mail  marketing@marketing.hu

phone  +3630 297 2139, +3620 245 8796

place  1142 Budapest, Kassai utca 71.