Az amerikai vállalatok várhatóan megduplázzák a közösségi médiára költött kiadásaik mértékét 5 éven belül, annak ellenére, hogy befektetésük megtérülését legtöbbjük nem tudja számszerűen kimutatni - derült ki, a Duke Egyetem Fuqua School of Business intézménye, az Amerikai Marketing Szövetség és Deloitte közös félévenkénti felméréséből, mely során többszáz marketingigazgatót kérdezett meg a közösségi média költésük jelenlegi és tervezett mértékéről, valamint az általuk alkalmazott közösségi média területén befektetett összeg megtérüléséről.


A 289 marketing vezető elektronikusan beküldött válaszai alapján kiderült, hogy a jelenlegi 10,6% helyett marketing költségvetésük 20,9 %-át fogják a közösségi média területén elkölteni a következő 5 éven belül.

2009-ben marketingbüdzsé mindössze 5,6% -t tette ki a közösségi médiába invesztált kiadások aránya.

sv

A megnövekedett kiadások ellenére, a megkérdezettek csaknem fele (47,9%-a) úgy nyilatkozott, hogy kiadásaik megtérülését eddig nem tudták kimutatni. Azonban, több, mint 40%-uk érzekelte a közösségi médiába való befektetés eredményességét, 11,5%-uk pedig számszerűen is bizonyítani tudja a sikeres megtérülést.

Chistina Moorman, a Duke egyetem professzora és a CMO felmérés vezetője szerint a marketingvezetők továbbra is költenek majd közösségi média területén, hiszen ez a vásárlóik közvetlen elérésének legjobb módja.
Azonban a marketingvezetők a közösségi média specifikus területeiben érdekeltek, 62,6%-uk online tartalom előállításására, míg a 43,6%-uk az elemzési módszerek kiaknázására koncetrálna.

Ms. Moorman hozzátette, érthető, hogy marketingvezetők egyre többet hajlandóak költeni az általuk alkalmazott közösségi média hatékonyságának elemzésére, mivel fokozni szeretnék eredményességüket ezen a területen.

A megkérdezett vezetők egy 1-től 7-ig terjedő skálán teljes marketing stratégiájuk viszonylatában átlagosan 4,2-re értékelték hatékonyságuk eredményességét a közösségi médiában.

“A vállalatoknak komolyabban kell venniük a közösségi média integrálását marketingstratégiájukba ahhoz, hogy a lehető legjobban tudják kihasználni e platform lehetőségeit.” – nyilatkozta Ms. Moorman

A felmérésből az is kiderül, hogy a hagyományos reklámozási módszerekre szánt kiadások folyamatosan csökkennek. A megkérdezettek becslése alapján 3,2%os visszaesés várható ezen a területen a következő egy évben.

A mobilmarketing kiadások ugyanakkor több mint kétszeresükre nőnek majd, azaz a jelenlegi 5,9% helyett a teljes költségvetés 14,6%-át fogják az okostelefonokon megjelenítendő reklámokra elkölteni 3 éven belül.

A válaszadó felsővezetők úgy becsülik, hogy a marketing területén foglalkoztatottak száma várhatóan 5%-kal fog növekedni, míg a teljes marketingbüdzé 6,9%-kal emelkedik a következő éven belül.


Ms. Moorman aggasztónak tartja, hogy a megkérdezett cégek marketingvezetői nem számítanak a hatákonysági mutatók javulására, a vásárlói magatartásokról begyűjtött információk integrálása kapcsán.

A megkérdezett vezetők az 1-től 7-ig terjedő skálán átlagosan 3,4-re értékelték integrációjuk hatákonyságának mértékét, ami az augusztusi 3,6-os, illetve a 2015 februári 3,7-es szinthez képest kissé visszaesett.
Ms. Moorman szerint a csökkenő számok mögött a marketing részterületek közötti együttműködés hiánya áll.

 

Forrás: AdvertsingAge

 


Vissza

hírlevél

Név:*
E-mail cím:*
Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom: Igen

Partnereink

Kapcsolat

mail  marketing@marketing.hu

phone  +3630 297 2139, +3620 245 8796

place  1142 Budapest, Kassai utca 71.