Az adatvizualizáció az információ szemléltetésének egy sokkal kreatívabb, szebb lehetősége, amely jóval túlmutat a tortadiagramokon. Nagyon fontos, hogy nem összekeverendő az infografikával, ez ugyanis " általában már kész következtetéseket közöl". Interjú a Kreatívon Szűcs Krisztinával, aki hazai úttörő a témában.

 

Szűcs Krisztina az elsők között kezdett el itthon adatgrafikákkal foglalkozni. Számos nemzetközi elismerése és felkérése volt, és úgy látja, lassan Magyarországon is fejlődés indul az adatvizualizáció területén.

Mikor és miért kezdtél el adatvizualizációval foglalkozni?

Az Information is Beautiful időről-időre kiír pályázatokat. Publikálnak egy általuk összerakott adatbázist és ezt kell a legszebb és legérthetőbb módon vizualizálni. Emlékszem, az első pályázatom még nagyon béna volt, de a következőnek már sokkal felkészültebben vágtam neki.

Egy hollywoodi filmek bevételeit ábrázoló adatvizualizációval pályáztam. Bár nem nyertem, a munka kikerült a Flowing Data blogra, ahol Nathan Yau szakmabeli blogger egy felháborodott posztban kifejtette, hogy nem ért egyet a zsűri döntésével, hogy  az én munkám nem került legalább az első három helyezett közé.

Ennek a posztnak hatására elképesztően sokan látták a munkámat, A Functional Arton példaként szerepelt, hogy ebbe az irányba kellene mennie az adatvizualizációnak az illusztratív infografikák helyett.

Mi fogott meg az adatvizualizációban?

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanultam, az első pár szemeszterben kerestem valamit, ami illik hozzám. Szeretek számokkal dolgozni. Nagyon szeretem a térképeket is, ami szintén egy fajta adatvizualizáció.

Szintén szeretek egyszerű geometrikus formákkal dolgozni. Nem is gondolnád, mennyi grafikai lehetőség rejlik bennük. Megfelelő kompozícióban  nagyon látványosak tudnak lenni.

És ebben kitörési pontot láttál?

Az egyetemen csak kevesen foglalkoztunk komolyan ilyesmivel. Nem azért választottam ezt a területet, mert itt nincsenek versenytársaim, hanem mert szeretem csinálni.

Sok grafikus logikusan eleve úgy választ pályát, hogy már egyetemen azt nézi, hogy miből lehet majd megélni. Nálad mi a helyzet?

Itthon az adatvizualizáció még csak most kezd ismertté válni. Az első munkáimat külföldi ügyfeleknek készítettem: maga Moritz Stefaner keresett meg, hogy dolgozzunk együtt ésBehance-en keresztül is találtak meg a felkérések.

Milyen konkrét külföldi megbízásaid voltak eddig?

Dolgoztam a World Academic Forumnak, az Inter-American Development Banknak, a London Magazine-nak, Wall Street Journal pénzügyi magazinjának, és a WSJ.Money-nak is.

Az utóbbi évben már egyre több hazai megkeresésem volt.

Milyen nehézségekbe ütközöl itthon?

A potenciális ügyfelek egy jelentős része nem érzékeli a különbséget az infografika és az adatvizualizáció között, pedig a két fajta produktumnak nagyon más célja és szerepe van, más-más problémák megoldására érdemes alkalmazni őket.

Az agyunk az egyszerű geometrikus formák közötti apró különbségeket (pl. pozíció, méret, irány) szinte azonnal felismeri, míg a betűk, számok, írásos jelek értelmezése sokkal lassabban történik meg; erre épít az adatvizualizáció. Ezekből az alap formákból alakulnak ki az oszlopdiagramok, vonaldiagramok és általában  elég egy pillantást vetnünk ezekre a grafikonokra és azonnal megértjük, mit ábrázolnak.

Az illusztrációs infografikák esetében viszont a vizuális elemek szerepe, hogy érdekesebbé tegyék a grafikát, de ugyanúgy a számokat/szövegeket kell elolvasnunk, a különbség hogy egy száraz táblázat helyett egy vonzó grafikai környezetben találkozunk velük.  De a megértés nem lesz tőle sem mélyebb, sem gyorsabb. Egyszerűen nem ez a szerepe. Az infografika általában már kész következtetéseket közöl.

Ahhoz, hogy valaki önállóan értelmezzen egy adatvizualizációt, kell egyfajta előképzettség is, nem?

Ahhoz, hogy valaki megértse őket és következtetéseket tudjon levonni belőlük, igen. De az összefüggések felfedezése, hogy milyen mintázatot adnak ki például a pontok egy grafikonon, mi emelkedik ki, melyek esnek egy csoportba, ezeknek a kapcsolatoknak a felismerése velünk született adottság, nem tanulható.  

Te így gondolod?

Én is találkoztam olyan esettel, hogy valaki egyszerűen nem tudott értelmezni egy grafikont. De ez gyakran nem a befogadó hibája. Ha nem megfelelő grafikontípust választanak az adatokhoz, akkor az nem könnyíti meg az értelmezést, sőt néha még félrevezető is lehet.

Viszont vannak olyan vizualizációk is, amelyeket nem lehet egy másodperc alatt áttekinteni. Ezeket felfedező típusú adatvizualizációnak hívják. Hatalmas mennyiségű adatot megjelenítő, első ránézésre bonyolultnak tűnő adatábrázolások, melyek értelmezéséhez bele kell merülni a vizualizációba, időt kell szánni a jelmagyarázat megértésére. Itt a szemlélő belefekteti a megértéshez szükséges időt és  egyedül fedezi fel az összefüggéseket.

Mennyire érzed divatosnak az adatvizualizációt?

Amit divatosnak érzek, az inkább az illusztratív infografika.  Adatvizualizáció területén pedig azt látom, hogy egyre több alkalmazás és eszköz jön ki, amely méri és megjeleníti az adatainkat. Például az alvásunk adatait vagy a sportteljesítményünket.

Milyen trendeket látsz a piacon?

A megjelenítési mód kiválasztásánál nem érdemes a trendekre hagyatkozni.  Sokkal fontosabb, hogy  a megjelenítés módját az szabja meg, hogy milyen tulajdonságú adatok vannak benne. Például ha időbeli változásról van szó, akkor arra timeline a legmegfelelőbb. Vannak esetek ahol lehet kísérletezni, de soha nem szabad olyan designt tervezni, ami bonyolultabbá teszi a megértés folyamatát.

Milyen alapvető szabályok vannak az adatvizualizáció során?

Az első lépés, hogy szokjunk le a kördiagramok használatáról.

Mi a baj vele?

Körcikkek esetében (ha nem 90 vagy 180-os szögekről beszélünk), lehetetlen leolvasni a pontos értékeket. Ez azért van így, mert szögeket próbálsz meg összehasonlítani és az agyunk ezeket sokkal nehezebben tudja értelmezni mint mondjuk az oszlopdiagramokat, ahol függőleges és vízszintes vonalak alkotják az egyes vizuális elemeket.

A kördiagram egyetlen helyzetben használható jól: ha arra vagyunk kíváncsiak átlépte-e egy érték az 50 százalékot.

A többi szabály?

Kevés szöveg. A vizuális elemek értelmezése egy gyors folyamatként fut le az agyunkban, de minél több szám vagy szöveg veszi körül ezeket az elemeket, annál jobban lelassul ez az értelmezési folyamat. Nem kell minden egyes adatot kiírni, csak a legszükségesebbeket, amelyek elengedhetetlenek a megértéshez. Ha közölni kell a pontos értékeket is, ne a vizualizációba építsük be őket, hanem csatoljuk mellé a nyers adatbázist.

Itthon szerinted mennyien foglalkozhatnak ezzel?

Adatvizualizációval nem sokan,  a MOME-ról talán hárman lehetünk. Adatanalítikával már jóval többen. 

 

(forrás: Kreatív Online)

 

 

Vissza

hírlevél

Név:*
E-mail cím:*
Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom: Igen

Partnereink

Kapcsolat

mail  marketing@marketing.hu

phone  +3630 297 2139, +3620 245 8796

place  1142 Budapest, Kassai utca 71.